SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4289 >>

DEVAM: 34- HZ. MUHAMMED (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN ÜMMETİNİN (KIYAMETTEKİ) SIFATI BABI

 

حدثنما عَبْدُ اللهِ بْنُ إِسْحَاقَ الْجَوْهَرِيُّ. ثنا حُسَيْنُ بْنُ حَفْصٍ الأَصْبَهَانِيُّ. ثنا سُفْيَانُ عَنْ عَلْقَمَةَ بْنِ مَرْثَدٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ بُرَيْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم؛ قَالَ ((أَهْلُ الْجَنَّةِ عِشْرونَ وَمِائَةُ صَفٍّ. ثَمَانُونَ مِنْ هذِهِ الأُمَّةِ، وَأَرْبَعُونَ مِنْ سَائِرِ الأُمَمِ)).

 

Süleyman bîn Büreyde'nin babası (Büreyde bin el-Husayb) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Cennet ehli yüz yirmi saftır. Seksen (saf) bu ümmetten, kırk saf d» diğer ümmetlerden oluşur.

 

 

AÇIKLAMA:    Behz bin Hakim'in dedesinin hadisleri, ümmetlerin sayısının Nebiimizin ümmetiyle yetmişe ulaştığına, bu ümmetin en hayırlı ve Allah katında en değerli ümmet olduğuna delalet eder. Ümmet-i Muhammediye'nin ümmetlerin en hayırlısı olduğu, Kur'an-ı Kerim ayetiyle de sabittir.

Büreyde (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed, Hakim , İbni Hibban ve Bayhaki de rivayet etmişlerdir.

Tirmizi bu hadisi "Ebvabu Sıfati'l-Cenneti" bölümünde "Cennetlikler kaç saftır" babında rivayet etmiş ve hasen olduğunu söylemiştir.

 

Tuhfe yazarı bu hadisin izahında özetle şöyle der: Bu hadisten maksad bu ümmetin çokluğu ve cennetliklerin üçte ikisini teşkil ettiğini ifade etmektir. Bu hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ümmetinin cennet ehlinin yarısını teşkil etmesinin O'nun tarafından umulduğunu bildirir (4283 nolu) İbni Mes'ud (r.a.)'ın hadisine muhalif değildir. Çünkü eş-Şeyh Abdülhakk'ın el-Lemeat'ta dediği gibi durumun şöyle olması muhtemeldir: Resul-i Ekrem (s.a.v.), önce ümmetinin cennetliklerin yarısını teşkil etmesini ümit etmişti. Sonra ümmetinin, cennetlik olanların yarısından fazla olduğu Allah tarafından kendisine müjdelenmiştir.

Ümmet-i Muhammediyye'den oluşan seksen saffın, diğer ümmetlerden oluşan kırk saffa eşit olması ve böyle yorum yapmakla bu hadis ile İbni Mes'ud (r.a.)'ın hadisi arasında görülen zahiri ihtilafın bertaraf edilmesi yoluna Tıybi ve başkası gitmiş ise de bu yorum, hadis metninin açık ifadesine pek uygun görülmez.